dimarts, 30 de maig del 2017

L’APRENENTATGE DE LES ARTS MARCIALS I ELS VALORS

L’APRENENTATGE DE LES ARTS MARCIALS I ELS VALORS

Quan parlem d’aprenentatge d’arts marcials generalment apareix lligada la paraula valors, de la mateixa forma que quan es parla d’esport. A les Escoles d’Arts Marcials intentem transmetre els valors als joves estudiants, per tal de que mica en mica formin part del seu caràcter, aprofitem que el nois i noies son veritables esponges, per aconseguir que interioritzin i facin seus aquests consells. Principis que aplicaran la resta de la seva vida en tots els àmbits.

La majoria de les Arts Marcial tradicional japoneses tenen el seu Dojo Kun. Originalment es tractava d'una sèrie de regles i consells per al treball en el Dojo, si bé el seu significat i aplicació va més enllà. Dojo, esta format per dos kanjis, Do i Jo: literalment lloc del camí, o lloc on aprenem i practiquem el camí, i Kun, que significa consell o advertència.

Són uns preceptes lligats a la filosofia d'aprenentatge, al creixement personal, a la maduresa com artista marcial i com persona, una guia per assumir responsabilitats, com solucionar conflictes, etc. A les escoles d’Arts Marcials des de sempre hem intentat transmetre que el Dojo és un mirall del món. I les situacions que allà es donen en serveixen per resoldre conflictes al nostre dia a dia.
 “Aquí us els deixo, l'ordre és el de menys, el que per un és prioritari pel company no, evidentment no són manaments i cada un ha de buscar els seus preceptes, però mentre els busca i troba, aquí us els deixo; feu ús d'ells, d'un, de dos, de tres, de tots, de cap; jo només sóc un company de viatge perquè el vostre camí per les Arts Marcial sigui més fàcil, profitós i divertit.
Tots i cada un d'ells no només són d'aplicació al Dojo, serveixen per viure, viure feliços, el més feliços que pugueu. OSS!

DOZENRYU DOJO - DOJO KUN

- Primer de tot... la fidelitat i valor per defensar el camí de la veritat (VALOR i PRINCIPIS)
El que està bé és el camí correcte, hi ha mil valors positius que necessiten prevaler; TU coneixes el camí, segueix-lo.
-Primer De tot... esforçar-se per a formar el caràcter (CREIXEMENT PERSONAL)
Els entrebancs, els èxits, els patiments, les alegries, totes i cada una d'aquestes emocions ens aporten coneixement per prosperar, prosperar cada dia una mica més.
-Primer De tot... sigues humil i educador (HUMILITAT)
L'educació és la clau que ens obre totes les portes, i recorda que el menys virtuós dels alumnes ens pot ensenyar moltes coses.
-Primer De tot... respecte per damunt de tot (RESPECTE)
Respecte als companys, a l'instructor, als amics, als enemics, a l'alegria, al neguit, a la por, a la felicitat, a la victòria i a la derrota.
-Primer De tot... contenir el comportament violent (SERENITAT)
Controla els teus impulsos, la violència no és la solució, és la última opció, quan alguna vida corre perill.
-Primer De tot...  supera't cada dia, però sigues conscient de les teves limitacions (SENY)
Potser no estem preparats per fer tot el que ens proposem, de la manera que ho plantegem, però consulta, estudia, investiga, demana consell, i potser canviant un parell de coses ho pots aconseguir.
-Primer De tot... cal crear un punt de vista de l'esforç (ESFORÇ)
No aconseguirem res sense suar i patir; esforçar-se i lluitar ha de formar part del nostre dia a dia.
-Primer De tot... practica amb serenitat però, amb creativitat (CREATIVITAT)
Estàs entrenant dia a dia per a sorprendre, la línia recta no sempre és la millor, l'enemic l'espera, tens recursos per trobar altres dreceres, busca-les.
-Primer De tot... sigues calmat de ment però ràpid de reacció (HABILITAT SUBTILESA)
Flueix, tu controles el ritme mental i físic, canvia, agafa velocitat, torna a la calma, fes el que sigui necessari per controlar la situació.
-Primer De tot... obre la ment, ningú té la veritat absoluta, assumeix com teu tot el que et sigui útil (INQUIETUD)
Aprofita tots i cadascun dels coneixements que tenim a l'abast, cada company és un mestre, hi ha infinits estils marcials, sistemes de lluita, estudia’ls i queda't el que et serveixi, així aniràs construint el teu estil.



Un cop llegits, suposo, que als lectors els vindran al cap d’altres, però en el que segurament coincidirem tots, és que ser capaç d’interioritzar-ne qualsevol d’ells, ens ajudarà a resoldre els conflictes al llarg de la nostra vida d’una forma més positiva. I en el fons, a part dels beneficis físics o la destresa per l'art de lluitar, el veritable camí en l’aprenentatge de les Arts Marcials és aprendre a aplicar i conviure amb valors.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada